Monday, December 8, 2014

За (козм)етиката!

Преди да е започнала лудостта по пазаруването за Коледа, смятам съвсем на място е да поговоря малко на една тема, която отнема много от мисловната ми енергия. Замисляли ли сте се колко от козметичните продукти, които купуваме безразборно, са довели до преждевременната и насилствена смърт на хиляди беззащитни животинки? Е, аз го мисля всекидневно! Освен, че препрочетох обстойно списъците на компаниите, тестващи (или не) върху животни, вкъщи поговорихме за това и решихме да се отървем завинаги от, без това малкото, модерна и "маркова" козметика, която нашето малко домакинство използваше до време. Връщайки се отново към този списък, който прилагам към поста си, мога само да отбележа с радост, че любимите ми Alverde, Himalaya и българските Bilka са в белия списък, а другото не беше особена изненада.
А има ли смисъл да се аргументирам? Нима не е достатъчна моралната безотговорност, довела до смъртта на невинни същества, и то заради едната суета? Нима е нужно да подхранваме машината за пари, която ни трови, лъже, прави ни жалки и егоцентрични? Може да не съм достатъчно убедителна, за това тук слагам и една добра статия, която да ме подкрепи чисто статистически. Не искам да бъда фанатична и да звуча като пълна откачалка, но мили хора, нека бъдем добри не само на Коледа, нека не мислим само за себе си и видът си, нека бъдем справедливи към чуждия живот и бойкотираме тази нечовешка глупост, като си подарим качествени продукти извън черния списък!



п.с. Само да добавя, че Avon не тестват върху животни, или поне така е обявено в сайта им!

8 comments:

  1. Много навреме пускаш този пост, наистина. Не много отдавна взех решението да внимавам винаги какво си взимам и то да е само козметика, която не е тествана върху животни. И аз като теб ползвам Himalaya, Bilka, Alverde, както и Nivea и Essence. Понеже все още навлизам в cruelty-free козметиката, би ли могла да ме посъветваш за още окей марки, които се намират из родните магазини?

    ReplyDelete
  2. Продуктите на Арома, Бочко, Balea, Oriflame, полската марка Farmona, ръчно правената козметика, също и Lush, странно, но The Body Shop, макар и дъщерна фирма на L'Oreal, не тестват. За съжаление още не съм открила подходяща марка боя за коса, приемам съвети. Забелязала съм, че българските козметични фирми нямат политика да тестват върху животни, дали заради етиката или заради бюджета, но генерално българската козметика е cruel free :) За кухнята и банята ползваме Медикс, те доколкото ми е известно, също не тестват.Като цяло на гръбчетата на продуктите би трябвало да има подскачащо зайче, следи и за него! Та така, дано ти помогнах с отговора си :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, помогна ми определено :)

      Доколкото знам semi-permanent боите Directions и Stargazer са cruelty-free, но пък ти може би си търсиш перманентни...

      Delete
  3. Много смислен пост! Не смятам, че звучи фанатично да не искаш да използваш козметика, тествана върху животни, напротив - хубаво е, че има хора, които мислят критично и проявяват отговорност. Ще ми се повече хора да се замислят върху такива неща.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Уви, малко хора мислят за това и на много голям процент от хората не им пука- такива коментари четох, че лошо ми стана. Просто трябва да се възпита състрадание, но явно е нужно време :) Благодаря и за мненията, радвам се, че постът е оценен :)

      Delete
  4. Супер, най-накрая да се заовори това в местната бюти общност. Всъщност обаче е малко по-сложно. От май миналата година в ЕС е забранена козметика тествана на животни, но уви големите марки просто купиват тестове от Китай. Както и някои български май. За съжаление няма единна марка за тов а дали е тествано или не. Зайчето е белег, но не всички марки го слагат. Затова четет внимателно, трябва да пише, че нито продукта, нито съставките са тествани. Като марки препоръчвам Хималая, Ив Роше и Lush. Lush са най-добрите, но са скъпи. The Body Shop се под въпрос, има силни съмнения за тях. Иначе цветна козметика може да намерите доста в магазин Debenhams в Bulgaria Mall, там има вече май поне 3 марки, аз пазарувам всичко - моливи, сенки, фондютен, спирала. Единственото, което не съм виждала да се продава нетествано е лак за коса.

    ReplyDelete
  5. hey, lovely blog :)

    http://sbr-fashion-fashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. there definitely needs to be more awareness about animal testing. there's nothing better than protecting man's best friend!

    M + K

    ReplyDelete