Thursday, February 19, 2015

Ден за пречистване (вътре и вън)

Странна птица е животът, обича да прави изненади, да бъде буреносен или плодотворен, обича баланса, с едната ръка дава, с другата взима, старае се никога нищо да не е твърде много или твърде малко. Моят неспокоен дух се афектира дълбоко от промените в ежедневието ми, основите ми редовно се разклащат, било то от добро или лошо. Тази седмица достави пре-много вълнения на душата ми от неприятен характер, и ето, че усещам как цялото ми същество е настръхнало, мислите ми са тревожни и не особено позитивни. Такива моменти са напълно естествени, но въпреки това трябваше да потърся начин да се освободя поне малко от натрупалото се напрежение.Знам че, давайки малко свежест и проста храна на тялото си, давам и глътка въздух на мислите си.Важно за мен, обаче, е да ям точните неща, а не да превръщам това пречистване в мъчение, както се случва с житния режим (за съжаление не е моето "нещо", въпреки опитите). Ето например днешният ден започна (както всъщност почти всяка сутрин) с чаша топла вода и лимон, закуска със смути от  киви, банан, краставица, половин ябълка, магданоз; обяд от домат, краставица, чушка, магданоз, накиснато жито и сурови ядки; следобедът подсладих със сушени фурми, а за вечеря хапнах варен картоф с прясно зеле.Ден без тесто, рафинирана захар, кафе, мляко и млечни продукти; ден с малко по-добро настроение и свежест от вътре.





А вие как прочиствате тялото и духа си от стрес и негативни мисли?


4 comments:

  1. И аз понякога се пречиствам с лека храна, без животински продукти. Не е режим, който бих могла да следвам постоянно, но от време на време е доста освежаващо.

    Последното ми "откритие" е домашното мляко от овесени ядки, което използвам като основа за смутита :)

    ReplyDelete
  2. Много приятен пост. Определено здравословното хранене трябва да е приятно, не мъчително и ограничаващо. Хмм, пречистването на мислите е доста по-сложно от това на тялото. Когато ми е напрегнато, тъжно, страшно...хаха говоря с близки приятели - не задължително за проблема, просто факта, че им чувам гласа или пишем ме успокоява и ми дава сили. Отделно знанието, че ''всичко минава'' и по-лошо ще има (оптимистично погледнато) е важно - да не си позволяваш негативните мисли да те контролират и подтискат, тъй като усещаш, че няма да си продуктивна...Книги - завръщане към любими автори, които те обогатяват, успокояват, отвличат вниманието ти за миг или чрез тяхната история виждаш собствената си от различен ъгъл.

    ReplyDelete
  3. Благодаря ви за думите, момичета! Винаги е хубаво да знаеш, че и други са като теб - това също е добър начин да отпуснеш малко душата си :)

    ReplyDelete
  4. Много хубав пост намирам точно когато правя тъкмо същото ;) За съжаление трябва мъничко повече от ден без вредни храни – но страхотно се радвам, че тялото ти е поискало това от теб и си му го дала. Пожелавам ти повече "чисти" дни, чисти мисли и продуктивност :)))

    Лила

    ReplyDelete