Sunday, December 13, 2015

* * *

Всички са толкова коледно настроени около мен, отвсякъде ме заливат снимки на елхи, подаръци, къщички със сняг, джуджета и дядо Коледовци, бебета с червени шапки, котенца с червени шапки, кученца с червени шапки... you get the idea. На мен пък не ми е коледно в духа на съвременния начин на празнуване. Не, че не оценявам домашния уют и семейна топлина,
които празникът носи, но генерално го смятам за ежегодната кулминация на консуматорството. Същото усещане имам и за Свети Валентин- защо трябва да се обичаме в един ден от годината, защо трябва да бъдем добри само в един определен период, да държим да бъдем със семействата си само на Коледа, да даваме подаръци на близките си само по поводи? Другото, което откровено не споделям като идея е фанатичното пазаруване, опашките в магазините, блъсканиците в моловете; всичко това толкова ни отделя един от друг, заличава и измества фокуса от истинските взаимоотношения. Парадоксално много внимание всъщност се обръща на  материалната страна на празника, толкова се натъртва на комерсиалното му лице и червено-бялата, тип Кока Кола визия, че категорично отказвам да бъда част от него. Да не говорим за начина, по който масово предлаганите стоки стигат до пазарите ни, колко много се пренебрегва местното производство и колко се експлоатира човешкият труд в тези отрязъци от годината. Може би звуча радикално или като някакво шантаво хипи, но според мен любов и топлина между човеците трябва да има непрестанно и без повод.Не искам да превръщам един или два дни в годината в кошмарно препускане от магазин в магазин, готвене на всевъзможни манджи, подаряване на ненужни вещи само за да докажа на близките си, че ги обичам. Не! И тази година няма да сложа елха, ще подаря на любимите си хора нещо малко и ръчно изработено, ще им дам цялото си внимание и любов, както всеки ден от живота си, ще им сваря мурсалски чай, ще им приготвя питка или сладкиш с домашни продукти, ще си поговорим за книги, ще изпием по чаша домашно вино и ще се помолим на слънцето да грее по пътя ни и идната година. 


Лампичките си стоят целогодишно в спалнята ни, а мъфините си ги направихме за кеф, а не предколедно :) Чинийката със свещта е нашата единствена украса, но в главата ми е повече езическа, отколкото коледна (все пак всички празници, които сега отбелязваме, имат езически произход)


Слагам рецепта за мъфините с шоколад тук, за да омилостивя всеки, който не е съгласен с мен :)
Каквото и да празнувате, бъдете здрави и щастливи, всеки гради живота си сам и избира в какво да вярва. 

4 comments:

  1. Точно така! Добавям и Великден към списъка. Мисля си, че всичките тези досадни традиции ще отпаднат един ден, когато започнат да зависят само от мен в семейството ни..

    ReplyDelete
  2. Ние сме единодушни по темата, но всеки има собствена идея как по-точно да не празнува ;D

    ReplyDelete
  3. това ми хареса:) ние също сме единодушни, но се налага да се съобразяваме с родителите..

    ReplyDelete
  4. Най-страшното ми изживяване по празниците беше влизането в "Джъмбо", за да си купя в последния момент шапка за едно парти - като видях всичките тези хора, награбили китайски чинии с коледни мотиви и пластмасови фигурки на Дядо Коледа - абе зловеща работа - платих си 3-те лева за шапката и побягнах, never to return. :-) А иначе Коледата аз си я ползвам - готин празник, ако човек си подбере това-онова от голямата каша от традиции и ако се съобразява само със собствените си усещания, а не с хорските очаквания. Ама Слънцестоенето ми идва някак по-истинско. :-)

    ReplyDelete