Sunday, March 16, 2014

Food for the soul

Храненето винаги ми е било малко болна тема. Дълги години се люшках между различни хранителни крайности, коя от коя по-неправилна за тялото ми. През последните около година и половина започнах да се вслушвам във вътрешния си глас и да осъзнавам какво всъщност иска физическата ми обвивка.Това, обаче ми костваше, а и все още ми коства, ужасно много усилия. През тези изминали почти две години отрязах завинаги много, много неща от менюто си, които преди съм поглъщала във всякакви количества- кола, спагети, тесто, сокове, плодови млека, крекери, сметана, пържено...списъкът може да продължи до безкрайност. В момента ям много плодове и зеленчуци, черен хляб (и то рядко), сурови ядки, отново не ям месо и риба, все още хапвам млечни продукти, без да прекалявам с тях.Признавам, че понякога ми е трудно да не консумирам бял хляб или сладко, дори не съм отказала напълно шоколада, но и това ще стане с времето.Имам достатъчно мотиви за да съм сигурна, че вървя по правилния път, както и знам, че усилията ми няма да са безплодни.Въобще и не намирам за нужно да обяснявам колко е важно правилното хранене, колко енергия дава (най-вече духовна), колко добре изглеждат дългогодишните вегетарианци, колко вкусна може да бъде растителната храна, колко невероятно е да пребориш лакомията. Ако някои все още има колебания, то нека прегледа сайта на Българско Вегетарианско Общество, блога на тази страхотна дама , вегетарианските рецепти ето тук, и нищо чудно да открие себе си :)





images me/google

3 comments:

  1. Направила си нещо страхотно за себе си, възхищавам ти се че си отказала газираните напитки и разните там полуфабрикати пълни с Е-та и си научила организма си да приема само качествена храна. Някъде бях гледала един клип в който много логично показаха, че за да сме здрави трябва сами да си приготвяме храната, защото тази която купуваме "готовата" е готвена с най-лошите продукти и в най-лошите условия.
    Признавам, че аз обичам да хапвам местни продукти, но това е което иска тялото ми но също така трябва да постъпя като теб и да се откажа от така наречените благини на 21 век. Правя го колкото мога, но все още посягам към газираното например. Днес съм дала начало на 3 дневно пречистване с чай и овесени ядки. Много бих искала някой ден да пробвам и детоксикацията със сокове, изглежда много добър пречистваш метод, а и се зареждаш с много витамини от зеленчуците и плодовете.
    Успешна и слънчева седмица :-)

    ReplyDelete
  2. От няколко месеца се опитвам да откажа газираните напитки и общо взето всички снаксове и сладки. Нормално е всички на моята възраст да се тъпчат с нездравословни храни и да не се мъчат да си приготвят нещо полезно. Лесно е да си купиш нещо от магазина, за да си заситиш глада. Свиква се и се чувствам много по-добре. За жалост не мога да откажа месото, защото личният ми лекар ми каза да ям повечко месни продукти.

    ReplyDelete
  3. Не всеки може рязко да спре месото, може би не всяко тяло е пригодено за безмесен начин на хранене.Бях гледала едно клипче на TED talks относно вегетарианството и там се предлагаше интересна алтернатива- вегетарианска седмица, тоест една седмица от месеца, в която не се яде месо.Идеално е за хора, които не могат да се откажат току така от пържолите :).И пак, то си е не само до избор, но и до организъм.Иначе аз си обичам сладките неща и ми е ужасно трудно да не ги ям. Колата обаче не ми липсва,особено след тази статия- http://dailyhealthpost.com/this-is-what-happens-in-your-body-when-you-drink-a-coke/

    ReplyDelete