Thursday, January 21, 2016

За дългите вечери и късите дни...

Както обичам да казвам,  колелото на годината се завъртя, този път спокойно и плавно, без особени и резки промени. Първият месец почти си отиде, а вторият е кратък и отдолу под всичкия сняг и лед, Природата се готви за събуждане. Нетърпелива съм, както винаги, за зелени поляни и ярки минзухари, но студът все още пари и реже, всичко под краката ми скърца и търся инстинктивно домашното топло. Хубаво е, от друга страна, че дните минават бързо, защото и работното време минава по-неусетно, а вечерите мога да ползвам да чета, да пиша, да порисувам, да приготвя нещо хрупкаво или просто да се отдам на лентяйстване. 






Не крия от никого душевните си принадлежности и любовта си към старите религии. В студеното и тъмно огънят е най-обичан спасител и гледам да му отдавам почит. Мисля си също, че сега е момента за заземяване и изчистване на старото за новото, когато нощта бавно, незабележимо, но неизбежно започва да накъсява. Мисля си, че сега е времето за полагане на основите за през годината, каквито и да са те- било то за някакво начинание, било то за промяна в светоусещането, себеусещането, идеологията, визията или даже начина на хранене. Естествено не си въобразявам, че мога да постигна всичко, за което си мисля, но поне се опитвам да следвам някакво вътрешно усещане за промяна и раздвижване. Отново виждам колко много неща са ме дърпали назад през изминалата година и все още не успявам да се отърся от тях, но ги отбелязвам, осъзнавам ги, обработвам ги внимателно. Ясно ми е, че всички влачат старата си кожа след тях. Ясно ми е също, че такива мигове, които поставят много изпитания пред нас, са тези мигове, в които трябва да изорем почвата за да се посее нещо ново и чистичко. Поне така си мисля аз :)
Но стига бъбрене, сега към рецептата:



  • 1 и 1/2 ч. чаша фини овесени ядки или овесени трици
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • щипка сода бикарбонат
  • 20 г. масло
  • 80 мл. вода (една малка ракиена чаша)
  • Овесените ядки/трици се смесват със солта и содата. Оставят се на страна.В тенджерка или метално канче се смесват водата и маслото. Загряват се докато маслото се разтопи и сместа започне да ври.Добавя се към овесените ядки и се разбърква докато се образува тесто, което се оформя на топка.Тестото се разточва на кръг върху хартия за печене и се нарязва на триъгълничета. Пекат се в предварително нагрятата на 150 градуса фурна, за около 35-40 минути, докато придобият златисто кафяв цвят. След като ги извадите от фурната, оставете ги да подишат и след като изстинат, приберете в кутия. Или пък излапайте веднага!


2 comments:

  1. Ще ти открадна рецептата :* и ще направя за нас и за дъщеричката. Изглеждат страхотно.

    ReplyDelete